Tuesday, March 29, 2011

loser of the day

story written by shaqjaja at 10:12 PM 0 awesome people Links to this post
assalamualaikum

hari-hari aku update. so what?? blog aku. suka hati aku la nak update hari-hari ke, bulan-bulan ke, tahun-tahun ke kan. 

tadi aku ada approve sorang mamat ni kt fb. aku tengok status dia ni aku rasa dia agak kerek. (2 x 5 je ngn aku) tapi aku rasa dia lagi over kot. sampai nak bising-bising orang cakap 'thankz' kt wall dia bila mamat tu approve someone.

wei brader ! nasib baik la orang tu cakap thankz. kalau dia maki hamun ko kat wall ko camne? adoy... aneh la ko.. macam ni punya orang pun ada ke ha? 

aku usha-usha la wall dia tadi. dia ada blog. intai jap blog dia. baru ada 1 entry. entry dia berbunyi :

mane boleh post woi ! giler ke nak post ! kena banned kang sapa nak tanggung ? giler !

aku citer sikit-sikit je la erk. 

dia kata dia dah tak percaya kat kaum hawa. then dia salahkan kaum hawa sebab asyik cakap kaum mereka je yang main kayu tiga padahal kaum hawa pun sama. pastu dia dah macam give up je kt kaum hawa ni.  

hahahaha aku rasa macam nak pijak-pijak je muka kaum adam sorang ni la. boleh tak ? ada lagi tu dia cakap. tapi tak kan tu pun nak citer gak kan. paham-paham je la post orang putus cinta ni.

orang kalau nak main kayu tiga ke kayu lapan ke kayu sepuluh ke dah tak kira lelaki ke perempuan ke bapok ke pengkid ke. semua boleh kalau nak. biasa la tu. tak cukup sorang. (nafsu apa tah makhluk tuhan ni. =.=' )

baru patah hati dengan sorang perempuan dah rasa down to the earth. haha (lagu JB woi) 
rilek la bro.. bunga bukan sekuntum. banyak lagi bunga. (jawapan yang biasa lelaki bagi kalau aku cakap bunga bukan sekuntum --> 'tapi bunga' dia lain)

hmm.. bunga apakah agaknya kaum adam ni cari kan. nak yang perfect je. apa kata kita cuba jadi perfect instead of cari yang perfect. ye la kan.cuba korang fikir, kalau semua orang nak cari yang perfect tapi tak nak jadi perfect. macam mana yang tak perfect tu nak jumpa yang perfect ? sedangkan yang perfect tu sendiri nak cari yang perfect. (pening dah aku ni) 

tak payah nak kutuk kaum hawa sangat la encik 'adam' oi. esok-esok kau kahwin dengan hawa jugak. lain la kalau kau nak jadi gay. baru putus dengan sorang perempuan dah nak sentap. sabar~ maybe ada yang lebih baik untuk kau. everything happens for a reason. :) ni baru sikit ujian untuk kau. tu nasib baik Allah Taala tunjuk time korang tengah couple. kalau korang dah kahwin, dah ada anak, ha ! tak ke naiya tu weyh !!!

malas nak citer panjang-panjang. buat sakit hati je kan. (padahal dah berjela aku mengarut macam buku chemist MR. Brown asasi puncak alam chapter hybridization) macam ni la senang cerita. kalau korang tak nak pasangan korang tu pandang orang lain, korang dulu perlu tengok/cermin diri korang. perbaiki kelemahan diri. hias peribadi sendiri. betul tak ? kalau kita nak lelaki/perempuan yang baik untuk kita, kita dulu perlu jadi baik. kan Allah S.W.T dah janji, lelaki yang baik untuk perempuan yang baik. dan begitulah sebaliknya. (aku ni pandai cakap je) 

kepada siapa-siapa yang baru putus cinta tu kan, nak-nak first love. (sentap doe !) be strong ok. cari je yang lain. tak payah nak terhegeh-hegeh kat orang yang dah tak nak kat kita. dan tak payah bazir air mata untuk orang macam ni ok. chill ! ramai lagi orang lain tengah tunggu korang kat luar sana tu. 

ketika satu pintu kebahagiaan tertutup, pintu yang lain di bukakan, tetapi sering kali kita terpaku terlalu lama pada pintu yang tertutup sehingga tidak melihat pintu lain yang di bukakan bagi kita. 

ni kata-kata semangat dari kawan aku. :) 

* di samping kesusahan ada kesenangan. di samping kesempitan ada kelapangan. sesudah bala menggoda, di belakangnya pasti ada nikmat berlipat ganda. ingat ! Allah akan mengganti kesusahan dengan kesenangan. tak hari ni, esok. percayalah. Allah tu Maha Adil. 

thankz for reading this entry. :)

sentap hati mak anak

story written by shaqjaja at 1:14 AM 0 awesome people Links to this post
assalamualaikum

*pinjam tagline afdlin shauki 

beberapa hari yang lepas (aku tak ingat bila) aku telah berjaya menangkap seekor anak ikan. suke hati mak, nyah.  tipu je. actually dia ni kawan aku je. kawan time kt teknik gombak dulu. 1 kelas time form 4 and form 5. 




ha! giler ko nyah. mak dapat tan sri nyah. ni anak ikan bukan sebarang anak ikan ni. ni anak ikan ada pangkat. dapat la jugak mak jadi puan sri sehari dua. 

bila bapak ikan dah dapat tahu, apa lagi. bermula lah sesi sentap menyentap. kau touching. aku touching. kau pujuk. aku pujuk. (aku berani post sebab bapak ikan ni xbaca blog aku. dia kata blog aku tah pape. cis! xpe. siap la kau)




sesi sentap menyentap berjalan dengan lancar.

sentapan bapak ikan di balas mak ikan. 




sesi pujuk memujuk oleh mak ikan.




setelah sekian lama sesi sentap menyentap di fb, kebenaran akhirnya mak ikan membongkarkan rahsia terbesar dalam hidupnya. comment jeneral ahmad sufian stallian tu bermakna. (harem jadah betul)




 aku tukar relationship dengan tan sri tu pun memang aku nak buat bapak ikan ni sentap. saja suka suki. :) wee~ iloike  (aku kejam so what?)

dah... ahmad sufian ni pulak nak jugak... ok aku bagi. nah amik sebijik. sentap lagi la bapak ikan tu. sentap x sentap. aku dah warning dia awal-awal jangan tengok wall aku.




ini jeneral terbaik dari ladang. classmate aku jugak. bekas biro pertahanan asrama blok lelaki kat teknik gombak dulu. (jawatan tu tak wujud pun)  gelaran di beri sebab... aku tak tau kenapa.
tapi serious dia ni ganas giler. pernah angkat kerusi nak hentak budak perempuan. (kisah lama jangan di ungkit) nasib baik budak perempuan tu hidup lagi sihat sejahtera aman bahagia dengan orang tersayang (untungla ada orang sayang) kt uitm mana entah.
kawan-kawan jeneral telah menunjukan tanda-tanda awal untuk membahan jeneral bermodalkan 'isteri' beliau. tak apa. jangan mudah melatah. layan~~

*aku tukar relationship dengan tan sri sebab nak bapak ikan tu muncul setelah hilang tanpa berita untuk beberapa hari. ni dah datang org lain apa aku nak jawap dengan bapak ikan tu nanti. T.T

thankz for reading this entry. :)

Sunday, March 27, 2011

omg!!! saya di tag. *overacting

story written by shaqjaja at 7:08 PM 0 awesome people Links to this post
assalamualaikum
pic dari lappy.



.:: pic. cer citer ::.

pic nie time kteorg g sunway. bila ha? lupa pulak. erm. yang aku ingat time ni baru abis test computing. the final test. wee~ tapi baru ku sedar bahawa aku ada project computing yang tak siap. T.T (betul ke ha test computing?)
kteorg g dalam pukul 4.30 ptg mcm tu la. sampai dalam pukul 6. hujan renyai membasahi jalan. (rasa macam nak sepak diri sendiri je)
sini aku nak citer. kteorg g ngn kereta ehsan. dia drive bapak la laju nya.. memang rasa macam nak tercabut nyawa ni. fuhh!! apa dia ingat ni jalan bapak dia yang punya. 
tolong la paham. aku ni tak amik paper final lagi. kalau ye pn nak bunuh aku kt highway tunggu la aku grad dulu ke. apa ke. gelojoh betul. tapi ahamduliillah selamat sampai. selamat je la tapinya. sampai-sampai je aku rasa macam tak jejak tanah dah. naik kereta macam naik roller coaster je. insaf dah weyh naik kereta ngn ko ehsan. haha



.:: bila kali terakhir anda makan ayam ::.

ermmm.. tah la. tak pena pulak aku record apa yang aku makan. rasanya 2 hari lepas. ayam ngn nasi beriani. SEDAPPPP~~~




.:: lagu terakhir yang anda dengar ::.

lagu terbaik dari ladang. wa tak layan la lagu dari kilang. wakaka lu dengar la sendiri. suara dia memang terbaik wa cakap lu. haha 





.:: apa yang anda buat selain menyelesaikan tag ni? ::.

dengar lagu tadi tu la kt youtube. aku cari semua lagu yang maddi jane tu nyanyi. :)




.:: selain dari nama sendiri anda di panggil dengan nama apa ::.

erm. siti -> time darjah 1 ada kakak tu panggil aku siti. uuugghhh~~ tak suka..
hajar -> semua panggil aku hajar. wee~ iloike.
quraisha -> cikgu kelas time darjah 3 panggil aku quraisha. weirdo~
jaja -> semua kat puncak alam panggil aku jaja. di beri oleh lulu dan jiji. haha siot je. aku tak suka sbenanye "jaja" tu. 




.:: tag lagi 6 orang ::.

muhd saiful bakri
nursyazwana daud
nurshazlina ahmad
suhailah abdullah




.:: siapa nombor 1? ::.

haha tak dapat dinafikan lagi dia lah yang saya sayang sampai syurga. insyaallah. 
haha actually tak nak bgtau. tapi sebab org dah tanya aku jawap je la. hahaha overacting.




.:: cakap sesuatu pasal nombor 5 tu ::.

my crush. tengok la kt pic sebelah kiri ni. dia la orgnye. haha 
jumpa minah ni kat matrik johor dulu. seminggu aku tak lena tidur sebab dah jauh dari dia ni. giler. kenal 3 minggu je. ntah apa yang dia bagi aku makan. haha 

aku sayang ko ketat-ketat fazliayana abdullah <3




.:: orang ke-3 ada hubungan dengan sapa-sapa tak? ::.

wee~~ ntah la. dia ni bukan jenis nak story kt aku kisah hidup dia. tapi lama-lama kantoi juga. sekarang ni aku tak tau la kalu dia ada hubungan dengan sape.
shaz, aku rindu ko sangat2. :'(




.:: bagaimana pula dengan nombor 4? ::.

haha dia ni dah macam orang sakit aku tengok. lemah je. senyap je dalam kelas. dia ni diam-diam ubi berisi. lagi bagus dari jadi tin kosong. haha result spm gempak siot. aku kawan ngn dia dari darjah 1. dalam rancangan nak buka bakery. haha jangan main-main. kalau jadi boleh la tempah kek kawin kt kteorg. harga boleh runding. haha




.:: pesanan untuk nombor 6 ::.

blaja rajin-rajin woi kt mesir tu. jangan tau nak ponteng @ tidur je time kuliah. tu bukan puncak alam woi. 




.:: kata-kata cinta untuk nombor 2 ::.

wana~~ i love u so much. ko memang terbaik. tak kan jumpa kawan macam ko kt mana-mana dah. menangis. ketawa. susah. senang. semua sama-sama. fren forever sayang. <3




.:: berikan 5 perkara untuk nombor 1 ::.

kuat cemburu. *cemburu tu harus
pendiam. *bagi aku la. haha
my ex-boyfie. hahaha
chips more. kejap ada. kejap takde. T.T
erm.... no komen. aku sayang ko. haha
nak bagi 6 boleh x? ---> ALWAYS AND FOREVER




.:: persamaan antara kambing dan lembu ::.

dua-dua busuk. haha




.:: perasaan bila buat tag ni ::.

terharu sangat-sangat sebab ada orang tag aku. haha thankz asha




.:: adakah anda tahu rizman itu sengal ::.

erm. kenal pn tidak macam mana nak tahu sengal ke tak. tah pape tah. 




.:: gay or les? ::.

alhamdulillah. aku straight lagi sekarang ni. nanti-nanti pun straight jugak. haha (geli doe dengan pengkid. sumpah.) 

thankz for reading this entry. :) :) :)


Friday, March 25, 2011

sesuatu yang mengejutkan

story written by shaqjaja at 11:51 PM 0 awesome people Links to this post
assalamualaikum

aku ada sesuatu yang mengejutkan aku sendiri.  *pointless.

ni adalah ratio study aku. hentam je ni. di adaptasi dari kenapa ramai pelajar universiti tidak lulus exam 

ok. oleh sebab aku student asasi je kan so aku ada 252 hari je. dalam 8 bulan setengah tak tolak cuti sem 2 bulan. ni kira dari aku start daftar sampai la abis final exam sem 2.

1. weekend
dalam 252 hari tu weekend je dah 39 hari. so tinggal 213 hari je. tu tolak hari ahad je tau. sabtu tak kira. kalau kira lagi sakit.

2. cuti umum
dah tu cuti umum ada 5 hari. aku rasa la. sebab jarang je aku takde klas hari2 biasa. so ada baki 208 hari.

3. cuti semester
tu belum masuk cuti sem lagi. dalam 2 sem ni kira-kira 2 bulan camtu la cuti sem. dah 60 hari tu. baki tinggal 148 hari. 

4. tidur
kalau nak kira ngn tido skali la kan, dah 80 hari. sehari 8 jam. so tinggal la lagi 68 hari.

5. ibadat
ibadat tu dah kira-kira dalam 30 minit sehari. (yeke aku ni?) dalam 2 sem tu dah kira 5 hari la. baki tinggal 63 hari je...

6. macam-macam
tolak main, makan, tengok movie, sembang, kutuk mengutuk, lepak, online dan macam-macam lagi yg sewaktu dengannya dalam 50 hari. amik kau. bapak lama. baki tinggal 13 hari je. 

7. exam
last dah ni, exam. exam tu dalam 20 hari la. (mcm mne tah aku kira ni) so -7 hari. negative.. T.T nonsense!!!

kesimpulannye kt sini, apa yang aku kira ni tak betul. hahahaha. bukan2.

sebenarnya, kalau kita tengok balik kt atas tu, weekends tu bukan aku duduk goyang kaki tunggu nasi masuk mulut je. buka jugak buku tu. paling-paling pun tengok la dalam 2 3 huruf untuk menyedapkan hati yang kononnye aku dah study. wakakakaka tipu-tipu. aku study la. assignment tu time ni la aku bagai nak gila nak siapkan. assignment tu kira study la erk??? ok next.. (padahal assigment copy org pnye je)

cuti umum tu plak kan, kena ganti klas gak nanti. korang ingat lecturer suka tengok kita orang bahagia dengan orang tersayang kt rumah? jangan harap la. T.T siot je. baik takyah cuti. so study la kan. maksudnya tak kira sangat la cuti tu kan.

cuti sem tu plak, klu semester break memang haram la aku dapat bahagia kt rumah. confirm-confirm la kena study kalau dah naik cuti terus final exam. sumpah tak aci.

tido tu tipu la 8 jam sehari. dusta belaka tu. tak tentu. kadang-kadang 8 jam. kadang-kadang 11 jam. 12 jam tu tak pernah lagi la. 3 4 jam pn pernah. knape? study. haha

ibadat tu no komen. aku rasa lebih dari 30 minit. ececeh.... bukan sebab study ok.

main, online, makan, sembang, tgk movie tu bukan seratus peratus 50 hari. dalam semua tu sambil2 tu aku study la. tengah2 buka fb tu aku buka je buku physics. tak focus pun ada la jugak 2 3 benda yang lekat dalam kepala otak ni. nak main? main apa? haha aku tak ada masa nak main. sembang paling lama kot. tapi aku sembang pasal chemist, pyhsics, computing, imp. actually kita orang merungut. wakaka padan la ilmu tak lekat. merungut rupanya. time tengok movie memang aku tak study. menipu la nak study time tengok movie kan. buka buku tu memang la buka. gimik je tu. 

time exam ialah masa terbaik untuk study. esok nak exam malam tu baru buka buku, tu benda biasa. dari sekolah rendah nak upsr. dah naik sekolah menengah nak pmr, sampai nak spm pn mcm tu jugak. masa paling lama nak study time2 macam ni la. so exam ni tak dikira halangan untuk study la kan. hehe ni pemangkin. haha 

aku tak pernah sakit. kalau nak sakit pun senggugut je. senggugut pun boleh study. eleh. setakat senggugut tu. 2 3 jam je. demam memang tak.

hmmmmm... nampaknye masa study tu ada terselit kat mana2. hahaha rasanye dah tak payah nak naikkan ratio study dah ni. hahaha TERBAIK DARI LADANG!!!

terima kasih sebab sudi luangkan masa baca benda mengarut ni. :)

Thursday, March 24, 2011

surat berantai

story written by shaqjaja at 9:23 PM 0 awesome people Links to this post
assalamualaikum

aku nak cakap pasal surat yang ada beberapa orang passing2 (including me) kt fb psl kiamat tu la. siot btol. surat berantai rupanya. =.=' bnda tu takde pngesahan kan. tak tau sejauh mana kesahihan dia. tapi kita kena ingat, kiamat akan tiba. cuma tak tau bila. so, be prepared guys. :)

kawan aku yang bagi tau yang tu cuma surat berantai. then die reply ni. apa yang dia cakap ni untuk peringatan kita semua ok. :)



aku mmg da dgr/bace brita tu lamee dah. mcm2 lagi. n yes mmg dunia nak kiamat. abis kau buat semua tu kau dpt ape? hilang takut? kau takut2 semua bnde ni lg wat kau jd takut. yup aku pon mmg dlu mcm kau gak. kau pon taw kan betapa cuak nye aku. so. kau kene ingt tuhan. rajin2 lah mengaji. kiamat mmg akn dtg. kite mati mcmne pon dah ketentuan Allah. sbb tu kene sentiasa berdoa supaya kau tabah. kalu ko asik duk sebut2 kau lg cuak n u'l get nothing bro. so rajin2 lah berdoa, solat sunat, n mengaji. insyaAllah kau tenang. ye betul boleh saling mengingati tapi kau ni seems like macam takut gile bnde tu. lek, kite islam, ingat, cube kau dgr lagu ;always be there by maher zain. tgk lirik die. kalu ade mase, setiap kali pas solat, kau ngaji, better bace alQuran yg ade maksud in bm. insyaAllah kau boleh terima semua ni. slow2 ja. kiamat semua kerja tuhan, kite kene beringat n hidup kene teruskan. jgn obses pasal surat2 semua ni. kite pon tataw betul atau tak. so beserah kat Allah. InsyaAllah, ok ja? chill. Takut kat Allah lebih sepatutnye dari takut kiamat. wallahualam. ni ingatan tuk aku jugak.


bila dah baca ni aq rasa lega dah sikit. :)


thankz carul. ko memang kawan dunia akhirat. :)




maher zain - always be there

Alllahu Akbar... 
If you ask me about love 
And what i know about it
 
My answer would be
 
It's everything about Allah
 
The pure love, to our souls
 
The creator of you and me,the heaven and whole universe
 
The one that made us whole and free
 
The guardian of HIS true believers
 
So when the time is hard
 
There's no way to turn
 
As HE promise HE will always be there
 
To bless us with HIS love and HIS mercy
 
Coz, as HE promise HE will always be there
 
HE's always watching us, guiding us
 
So when you lose your way
 
To Allah you should turn
 
As HE promise HE will always be there...
 
HE bring ourselves from the darkness into the light
 
Subhanallah praise belongs to YOU for everything
 
Shouldn't never feel afraid of anything
 
As long as we follow HIS guidance all the way
 
Through the short time we have in this life
 
Soon it all'll be over
 
And we'll be in His heaven and we'll all be fine
 
So when the time gets hard
 
There's no way to turn
 
As HE promise He will always be there
 
To bless us with HIS love and HIS mercy
 
Coz, as HE promise HE will always be there
 
HE's always watching us, guiding us
 
And HE knows what's in all in our heart
 
So when you lose your way
 
To Allah you should turn
 
As HE promise HE will always be there...
 
Allahu Akbar...
 
So when the time gets hard
 
There's no way to turn
 
As HE promise He will always be there
 
To bless us with HIS love and HIS mercy
 
Coz, as HE promise HE will always be there
 
HE's always watching us, guiding us
 
And he knows what's in all in our heart
 
So when you lose your way
 
To Allah you should turn
 
As HE promise HE will always be there...
 
Allahu Akbar...

cter lama

story written by shaqjaja at 12:05 AM 0 awesome people Links to this post
assalamualaikum

ok nie cter lame yg sje2 di ungkit smula bkn utk mnyakitkn aty spe2 tp skdr pngajaran bkn utk korg tp utk aq. hehe~

slame aq kt uitm puncak alam (mcm lme sgt je) xbnyk kngn pn. hahaha pointless. kwn2 pn xrmai. ble lulu ngn jie dh blah, sorg g mesir, sorg g GMI, (siot je tgl aq!) bru la aq nk ckp2 ngn org. klu x haram la aq nk ckp. pndg lg la. (bajet je aq nie)

sem 1 xde ap yg bez. blaja pn cincai. nk final nie, rilek lg lepak2 kt raff (kafe). (final sem 2 pn aq lepak je kt raff tu cz budak mesir tu dtg. xpe. nsb baek ko buah hati pengarang jantung aq) klu stkat fail tu haha AKU X HERAN. hahaha seb baek pointer ok. ok la klu x stdy dpt pointer cmtu. (bkn nk riak ok!) 

dh msok sem 2 budak2 klas pn dh laen. budak2 laki sume dh xde. budak laki kelas lain yg msok kelas aq. sdeyh sbb dh x sekelas ngn carul kuncoro. :'(  kteorg (ijue, atie, mekcah) mmg haram la nk ckp ngn budak laki. bkn sombong. tp xkn kteorg yg pmpuan nie plak nk start ckp kn? nmpk sgt mcm pmpuan gedik even kteorg nie mmg gedik pn. hahaha

lulu amanahkn aq jge si anak dara carul kuncoro sengal nie.

tp kn kt fb rilek je bhn2. siot tol. kt klas syp. kt fb bsg. mcm harem je. tp aq ok ngn class rep. ok2 mcm tu je la. 1 ary tu aq ad post smthg kt fb UNTUK CLASS REP. tah mcm mne budak2 laki dlm 6 org ngn aq SORG gado besar. dorg dh salah phm. biase la. ap2 yg aq post kt fb mmg boleh menaikkan darah org. (point btol la aq nie. salu gado kt fb). haha bengong. mmg kaw2 aq kne. tp yg peliknye, kt fb je brani. kt dpn xckp pape. syp seribu bhsa. mmg xpndg muka langsung. bkn stkt muka. bayang pn klu boleh xnk tgk. wakakaka bajet. tp aq brani lg tu nk bhn dpn2. aq ckp je. ye la kn. klu korg pn, klu ad org xpuas aty ngn korg tp die xnk ckp dpn2. cter blakang. (kes aq nie bkn cter blakang) lg panas klu die wt status. AAAAIIIII!!!!!!!!  sabor je la~ dorg kte gurau je tu. gurau jadahnye klu dh ckp aq ANAK HARAM. xpe2. cter lama. bnda dh lps. :) :) :)

lps kteorg wt BBQ, sume dh settle. settle mcm tu je. ngee~ xde maaf. weee~~~ (time bbq aq disaluti serbuk kunyit. dh boleh msok kuali nk goreng. dh la pakai baju putih. mmg kuning la kan. TERBAEK!! tp baju tu dh putih balik. hebat x hebat? wakakaka )

So pngajaran nye ialah, jgn nk mnyebok klu post tu bkn utk korg. wakaka just kidding. pngajaran sbena ialah jgn post ap2 yg boleh menaikkan darah org ok. (pringatan utk dri sndri sbenanye nie) 

last but least, mnx maaf sgt kt sume budak2 r4 sem 2 yg mne ad trase hati ngn aq. peace no war ok. budak2 r4 sem 1 pn ad trase hati ngn aq ke? rse mcm xckp ngn spe2. xkn xckp pn nk trase kot... tp xpela. nk mnx maaf gk. haha  mcm xikhlas je.


r4 semester 2 time BBQ


*IKLAN
adik aq nmpk arwah atok aq kt taman. taman tu tmpt keras. degil btol la die nie. nk stdy la konon. stdy jadahnye. baek ko bwk kwn2 ko tu dtg stdy ngn aq nie. (hantu tu mmg ada la. aq la hantu nye. klu lme2 ajar tp xphm2 gk mmg aq naek hantu la wei! ) pstu kata nk balek b4 kol 10 mlm. stdy jadahnye kt taman tu woi. mengigil2 budak nie. pdn la dgn muka tu. ckp skali x dgr. dh tau taman tu tmpt keras. tp nk jugak maen kt situ. aq lepak je mlm2 kt situ. tp xpna nmpk pn. mybe dorg nie memekak kot. aish! pengajaran.. pengajaran.. 

dialah orgnye. (caption xthn)

*credit to siti atiqah cz tlg check spelling aq. noob gler aq nie. =.='

Sunday, March 20, 2011

kiamat sudah dekat

story written by shaqjaja at 12:40 PM 0 awesome people Links to this post
assalamualaikum..
korg bce nie. kwn aq forward 1 msg psl dajjal. seram weyh. start dari earthquake kt jepun tu aq dh start seram xtentu psl.kiamat dh dekat woi. dosa banyak lagi x terampun nie. dosa ngn mak ayah. dosa ngn kawan2. dosa ngn cikgu2. aish! byk la. klu nk tulis jumaat depan x abs. dlu igt x kt fb ad org share smthg psl kiamat. time tu kwn aq mmg cuak giler. aq ckp kt die "rilek suda". nie ha amik ko! aq plak yg takut. xnk tgk kiamat~~~ 




salam~ bcer nie. Semalam. siaran RTM di Negeri Pahang. tergempar ramai orang terdengar bunyi dentuman yang sangat kuat di susuli gempa bumi selama 3 minit, mungkin ini tanda2nya. > kpd semua yg bergelar muslim,hari nie pakar meteorologi bhgn bunyi dr Rusia m'dapati sesuatu bunyi ganjil spt ngauman raksasa dr bwh mantel bumi.menurut para ulama kemungkinan besar itu ialah suara Dajjal y b'usaha utk naik ke muka bumi.oleh itu,kte disuruh sentiasa x berhenti azan dan solat,sebarkn kpd umat ISLAM yg lain. Amanah! Wallahualam. KITA YANG MENENTUKAN DIRI KITA Jgn skip utk bace ni. Sebarkan kalau sayang pada islam. > BAHAYANYA KARTUN POKEMON dan BINATANG2 yang ade dalamnya. POKEMON bermaksud saya yahudi,> PIKACHU bermaksud jadilah seorang yahudi. CHARMANDER bermaksud ALLAH itu lemahnauzubilla. . h) . > jadi. tolonglah SEBARKAN kepada rakan2 chat korang semua. > sumer org yg ade bobba messenger (ym), tolong jangan add org yg id die macam ni: bobba die cuba nak murtadkan org Islam. tolong forwardkan mesej ni kepada sumer org Islam!(kalau rase sayang ngan org Islam la. kalau tak sayang, x payah forward!) jngan smbong n bongkak..skrng korng gembra larh. tnggu balasan dkat kubur.




so, aq nk mnx maaf kt spe2 yg skit aty ngn aq. aq termarah ke. terpukul ke. termaki ke. terbocorkan rhsia korg ke. mcm2 'ter' la.halal kan ap yg aq dh terambil. & aq halalkan ap yg korg dh amik. smoge urusan kte kt sne dipermudah Allah Taala. 
aminn~



relaxxxxxx~~~

story written by shaqjaja at 1:33 AM 0 awesome people Links to this post
assalamualaikum..

ok. entry tah ke berapa bru nk bg salam. ary nie nk cter psl a few tips klu korunk DI TIMPA KECELAKAAN mcm stuck dlm lif ke, trapped dlm burning building ke & mcm2 lg la. mls nk taip 2 3 kali. bce je la sndri.


1. trapped in a burning building
  1. 1st korg kne ttp mulut korg gne pape kain la. jgn la kain pngelap kaki kuar toilet tu plak. tp klu dh desperate sgt........ then korg kne b'nafas mcm biase. (slowly.relax.calm) xpyh nk t'jerit mcm kera plak. nty sume org dlm building tu rse cm nk pijak mke korg plak kn. dh la org tgh panic tu.
  2. korg klu boleh merangkak or bend over as low as u all can.  
  3. klu dlm building tu ramai org bersesak, korg cri tmpt yg xde org. but make sure tmpt tu xbhya la. 
  4. kesimpulan nya klu nk selamat psg la smoke detector tu. 

2. stuck in a lift
  1. first thing first, do not panic. buat rilek je. (bnda paling ssh rsenye klu dh cuak dlm lif yg mcm nk putus kabel tu)
  2. tekan emergency help button tu. klu dh rosak (cz budak2/abg budak/bapak budak mmg ske menjahanamkn bnda nie,xpna stuck dlm lif kn so xtau la kepentingan bnda tu) korg try lambai kt cctv utk tarik perhatian security kt situ.
  3. if xde respone gk, korg try call 911 (tu tpu ok. call 999
  4. sementra nk tg bantuan smpai korg buat ap2 yg ptt. sembang2 ngn org yg sme2 stuck dlm tu ke. (contohnye) jgn la plak cri gado. klu korg kaki gado pn jgn la nk gado time2 mcm nie. bnyk lg mse. dh slamat kuar nty gado la smpai esk pagi.
  5. klu korg rse kabel lif tu nk putus & mcm nk terjunam ke bwh, korg lie on the floor as close to center as u all can then tutup mke korg gne lengan korg k.
*jiran aq stuck dlm lif kt tgkat 17 then lif tu bergegar mcm ada earthquake dlm tu. ksian die. tgkat 17 weyh. klu jatuh terjunam ke bawah tu mmg............ hmm. lu pk la sndri. nsb baek panjang umur.


3. caught in a flood
  1. NEVER walk towards the flowing stream even if it's only 6 inches high. klu jd mcm nie, korg ptah blek then cri jln laen ok. :)
  2. bile bomba dtg nk bwk korg g tmpt yg lebih slmt, make sure korg amk document2 yg penting je. ic. birth certs. insurance papers and valuables thing. (jewelery? lu pk la sndri). klu xleh bwk, smpn kt tmpt yg slamat. tmpt yg xde org laen boleh amk. (pencuri@perompak@pnyamun@pengkhianat@pe'mcm2 lg la)
  3. nie paling penting. ttp suis utama kt kotak luar umh korg tu. bkn psl nyawa korg. tp klu dh banjir mmg smpai umh jiran la kn. klu korg xsyg nyawa sndri. syg la nyawa jiran. wakaka
  4. klu dh banjir tu budak2 mmg ske maen air. (aq pn XD). tau x air nie kotor. mcm2 ada. nak2 umah yg dekat ngn parit2 ke. loji ke. EEEUUWWW!!!! (dlu xpna t'pk pn)

4. assaulted by mat rempits or road bullies
  1. jgn terus drive home or lalu kt tmpat yg xde org or perlahan kn kreta korg. nty die pch msok bru tau. 
  2. tgk la nom plate kreta/motor org yg kejar/kacau korg tu. sng nty nk wt report. 
  3. drive to the nearest police station. 
  4. klu korg dh t'lepas dri road bullies nie pn, wt je report so nty mangkuk2 tu x wt lg and bnda yg sme xjd kt org laen. :)
  5. jgn plak b'henti kt tpi jln then maki2 dorg kn. even u r big/tough/strong enough nk lwn dorg. di buatnye die bwk geng???? ha!!! time nie yg korg boleh buat ialah mngucap. 

5. tailed by stranger
  1. nie just nk make sure yg org tu ikut korg or korg hanya la perasan nak mampos (aq plak yg over) or mamai or xleh nk b'pk dgn btol (mne tau time tu korg bru break ngn bf/gf ke) ntah2 org tu just nk lalu jln yg sme ngn korg. korg try wt2 lintas jln then stop skjp (pstikn tmpt yg slmt klu nk stop pn, klu x, just keep walking ok).
  2. wt cm biase je. jln ke arah destinasi korg.
  3. pstu jgn la nk intai2 blakang tgk org tu ikot korg lg ke x. klu perlu tgk, cri cermin2 kt tpi2 kdai or ap2 cermin. 
  4. klu die ad lg (xphm bhsa btol la!) korg msok je kdai2 yg dkt ngn korg tu. or lintas jln yg agk byk kreta so dorg hlg jejak korg. klu xjd gak (nie btol2 xphm bhsa) call je la polis. abs cter. pnt dh aq taip nie. 

6. kidnapped in a taxi
  1. do not show your fear. gne kn handfon korg yg mahal tu utk cri bantuan. hp klu mahal2 tp xtau gne baek cmpak lombong je. msg somebdy or call police. tp klu call rse xslamat. baek msg spe2 gtau situasi korg. (klu korg jenis yg ske kencing org dlm bab2 mcm nie mmg aq xdpt tlg la. laen kali igt la yea klu nk kencing org pn)
  2. perhatikan jln2 yg die lalu tu, jarak & mse. (mcm nk jawap soaln physic).
  3. talk to your captor. studies show that kidnappers become more sympathetic to their victims after some talk. (nmpk sgt xprofessional) hahaha
  4. nie last dh nie. make every attempt to cause a traffic accident. jgn smpai boleh meragut nyawa korg plak. klu cmtu baek korg redha je die culik korg. wakakaka
*kesimpulannye, jgn naek teksi sorg2. tp klu dh ramai2 pn die brani nk culik, korg pndai2 la nk hdop.


7. bag snatching
  1. igt nom plat dgn jenis kenderaan yg dorg gne. 
  2. ble dh kne ragut tu  pndai2 la nk jerit. (mlainkan korg redha je dgn ap yg dh jd)
  3. call police.
  4. call spe2 yg berkenaan utk cancel credit card and ap2 yg berkenaan la. 
  5. klu kunci rumah pn kne amk gk, cpt2 tukar kunci tu cz dorg boleh track umh korg gne alamat kt ic korg. if alamat xsme xpela kot. just in case mne tau dorg tau kt mne umh ko ke. (stalker. seram plak aq)
*hp tu xyh la letak dlm handbag. tu la org kte. jgn pakai fon saiz 16. kn dh ssh nk smpan.


8. emergency airplane landing
  1. tgk jarak korg dgn pntu kluar. nty sng nk cri jln kluar klu ada asap & korg xnmpk lampu kt lantai tu.
  2. bce safety info cards kt seat pocket dpn korg. 
  3. ddk dlm posisi nie time emergency landing:
    1. letak tpak tgn korg kt balakng seat depan tu then letak dahi korg kt tgn korg.
    2. klu xde seat kt dpn tu, letak dada kt peha, kpale kt lutut (nie bru org ckp "otak ko kt mne ha? kat
        lutut ke!?" haha) then tgn korg pgg ankle.
  4.  klu korg ddk dkt ngn emergency door & korg incharge utk buka pntu tu, korg kne tau yg pntu tu       sangat berat. (mcm bagi harapan palsu utk slamat. wakaka)


9.confronted by a snake
  1. xpyh susah2 nk defend pakai pnyapu/kayu. 
  2. klu jmpe dlm boot/bonnet kreta, ttp plahan2. then call bomba and korg kne perhatikan kreta korg tu dri jauh. mne tau abg ular tu dh blah nty encik bomba tu sbok2 lg cri dlm kreta korg. jgn nk mnysahkn keje encik bomba tu yg dh sdia susah.
  3. klu korg dh kne patuk, xpyh mnyusahkn dri sndri nk sdut bisa ular tu. klu salah sedut then tertelan???? what to do owh what to do. haha juz igt appearance ular tu nty sng nk cri anti-venom.
  4. then g hospital. hospital ok. bukan klinik. klinik xde anti-venom. klu ayah korg ad klinik yg ada anti-venom xpela.

10.attacked by a monkey
  1. jgn gatal nk tunjuk gigi @ syum tunjuk gigi korg kt die. tau la gigi cantik kn. die bukan heran pn. gigi die lagi cantik+tajam. nk rse ke????? klu korg tunjuk gigi, monyet2 tu anggap korg challenge die and definitely attack korg. 
  2. avoid eye contact. xyh nk pndg2 mata monyet tu nk mnx simpati la kononnye kn. 
  3. jgn pegi kt tmpt agk2 monyet tu boleh serang or capai korg. ddk je dlm rumah klu monyet tu xde dlm rumah la. tp klu ad dlm ngn luar rumah, aq pn xtau la nk wt ap. tawakal je la. jgn ler serang die plak erk. karang die panggil geng die baru korg tau langit tu tinggi ke rendah. haha
  4. klu monyet tu dh point korg, jgn la lawan blek yea. cri ap2 yg boleh  halang die dri ap2 kn korg. korg kne igt, monyet2 tu boleh lari,lompat,panjat lg bagus dri korg. huh! trase dri ini lg hina dri monyet. haha
*jgn nk pujuk2 monyet tu plak. die bkn jenis sng termakan janji2 manis korg tu. wakakakaka 


11. stuck in a car in rising water
  1. buka seat belt korg then bka tingkap. jgn bka pntu cz air akan tolak pntu making it hard to push open and just good as a back-up escape.
  2. ble dh kluar tu cri arah bubbles tu pegi. then swim towards the bubbles. xpyh nk tgu lme2 nk menikmati pemandangan dlm air tu.

12. drowning
  1. jgn panic sbb klu panic lg cpt korg lemas. 
  2. jgn angkat tgn korg mcm yg org slalu buat dlm tv tu klu lemas, sbb klu korg buat lg cepat la korg tenggelam. just put ur hands on the surface of the water and move from side to side.
  3. kaki korg tu buat mcm tgh naek tangga (nie budak2 puncak alam mst ssh nk lemas. wakakaka) 
  4. take a deep breath and hold as long as u can as the air can make u float.
  5. if u get tired, turn over and float on ur back to save energy while u wait for help to arrive. 
*last but not least to encik boyfriend, sye mmg xske klu awak mandi sungai.


tu je. nie pn aq copy dri mjlah cleo. ngee~
aq nie pndai ckp je. klu jd kt dri sndri mmg harem la aq nk wt sume nie. haha
as a conclucion, the most important thing is to keep calm.
tp papepn, kte hanya boleh nk elak sume nie blaku. 
bnda klu nk jd, ttp akan jd. org klu nk mati, ttp akan mati.
kte hanya merancang. tuhan yg menetukan. :) 
sekian. assalamualaikum.





Friday, March 18, 2011

ayah saya

story written by shaqjaja at 2:13 AM 0 awesome people Links to this post
jgn tye knpe aq rjin sgt update. dh mmg tujuan aq wt blog nie utk hlgkn borink kn. klu rse xnk bce, boleh x rsenye click close kt ats tu. :)

but b4 tu, aq nk cter psl kwn adk aq nie. haiissshhh!!! ad ke die g curi fon adk aq. aq rse nk pijak2 je mke die. aq igt kn umo die bru la 18++. rpe nye mmg 18++ pn. 30 weyh. dh 30 pn nk wt keje2 terkutuk nie kn. (pdhl klu nk bnda2 x elok nie bkn kre umo pn kn) xpe2. smoge die di beri petunjuk dan hidayah. aminn..

ok. back to our topic.(boleh dh klu rse nk hentak lappy korunk) aq nk cter psl ayah aq. haha asyk cter psl org laen je kn. meh cnie nk cter psl jejaka kachak nie.
ayah aq bru je 47. baru 47. 47 tu muda lg ok. boleh je nk kwin lg. klu dh rse cm xsyg nyawa la. hahaha
jgn yah. jgn.

ayah aq nie rajin gler. blek je umh tros sapu umh/vacuum. dh tu g basuh baju plak. pstu mlm2 iron baju adik2 aq. hampeh pnye adik. xleh iron sndri ke. klu aq dh lme aq cmpk bju tu kt mke dorg. bkn bju je. ngn iron2 tu skali aq cmpk kn. PEMALAS. dh besar pnjg pn nk org ironkn bju. pemalas2 aq pn aq xsuruh ayah aq iron bju aq.

yg beznye ayah aq nie mmg ssh nk marah org. bkn ssh la. xpna rsenye. tp xtau la kn klu time tu ayah tgh marah tp aq xsdar yg ayah tgh marah. wakakakaka die klu xske die diam je. bez kn. nsb baek mama garang. garang giler wa ckp lu. aq la paling slalu kne rotan. hanger dh bpe btg yg patah. (btol ke penjodoh bilangan aq nie?) tu klu pkai hanger. belum pkai bnda laen lg. luka. lebam. sume dh dpt. tp syg xtgl parut. klu x dh lme aq tunjuk. wakakaka. asl ad bnda dpn mta sume die bg. bgs gak mama garang. klu sme cm ayah mmg aq ngn adik2 aq xjd org la skrg kn. hahahhaha xjd org nk jd ap ye x? hahahahahhaha bengong.

oleh sbb ayah aq nie jenis yg xmarah ank, so anak2 yg salu marah ayah mereka. dasar anak derhaka. mnx ampun ayah. tp ayah aq rilek je. die phm klu ank2 die marah die means anak2 die tgh serabut. then nty ayah try la nk tenang kan keadaan. ayat ayah aq mmg tacink la. bkn menyakitkan hati  tp mnyedarkn kteorg. sob3~ nie rse nk ngs nie.

ayah aq xpernah skali pn merungut die penat kerja w/pun aq tau kerja tu sgt penat. u have no idea what my dad have go through. ayah aq xnk anak2 die nmpk kesusahan die. die xske share prob die ngn org except mama la. klu ngn isteri sndri pn nk berahsia baek xyh kwin kn. haha

aq xrapat sgt ngn ayah aq. so aq xtau kt mne kelemahan ayah aq. tp yg aq tau die ssh nk igt tarikh2 penting mcm birthday anak2 die. (penting ke?) tp aq xkisah pn. :) yg penting ayah aq dh bela aq smpai aq jd org. dh bg aq mkn. hntr aq g skola. (tbe2 t'igt time mle2 msok skola.drjah 1).

klu nk cter lg mmg smpai esk la x abs kn. sume ayah mmg baek+penyayang+pemurah+rajin+baik+sgp berkorban demi ank2+ mcm2 lg la. papepn spe2 yg still ad ayah, appreciate la ayah korunk. xsume org bernasib baek ad ayah lg. yg dh xde ayah tu byk2 kn sedekah al-fatihah utk arwah. smoga arwah di tempatkn di kalangan org yg beriman.
last but not least, aq bersyukur gler dpt ayah cmnie. :) i love u ayah. sorry for everything. sorry for being rude. that is not my intention. u r the bez ayah. trime ksih utk sgalenye. nak balas sume jasa ayah mmg kaklong xmampu. tp kaklong hanya boleh balas dgn kajayaan kaklong yg xsberape nie je. even ayah xpna cter sume penat lelah yg ayah dh lalui tp kaklong tau. kaklong xkn sia2 kn setiap titik peluh ayah yg mengalir utk membesarkn kaklong ngn adik2. i will never let u down. i promise.

time kt johor. sorry mama. dh kne crop. hahaha

Thursday, March 17, 2011

selamat tinggal puncak alam

story written by shaqjaja at 12:56 AM 0 awesome people Links to this post
ok. 2 entry dlm 1 ary. tamak. wakaka 
ok2. seyes2. xd sedih gler time nk blek. last jmpe nina. nina ddk jauh. ssh la nk jmpe. w/pun mlake ttp jauh jgk. xd b4 blek die ad bg sumthng. tp aq xbg ap pn kt die. sob3~  sory nina. aq xde mse nk kuar. nty aq post la kt umh ko. insyaallah. :) bg alamat yea. 
mek cah ngn atie (kak limah) pn xsmpat nk jmpe gk. dh smpai umh ijuana call aq. die menjerit. aq igt die kne santau ke ap. rpenye die marah aq xgtau die. sory ijue. aq dh g blik ko xd. tp ko xde. haha rilek la ijuana. nty kn kte nk lepak ts. :) 

*lps nie mmg dh xgelak mcm org gler dh la. dh org gler (ijue) dh xde. 
*aq rndu nk kacao kak limah. kak limah oi~ mari ler~ haha
*frenz forever korunk. :)
*keep in touch ok. <3
kenapa perpisahan itu harus ada?

Wednesday, March 16, 2011

hari ini dalam sejarah

story written by shaqjaja at 4:32 PM 2 awesome people Links to this post
mnx kaki je tajuk aq nie. ary nie last aq tgk tge maut kt cnie. tgk matahari kt puncak nie. (yeke?) tgk toilet yg grand xmcm toilet u laen. ok tu tpu. haha cz ary nie last aq kt puncak alam. yeay!!!!!!! heaven!!! tp yg xheaven nye dh xdpt jmpe kwn2. ijue.teha.ad.mekna.kak mim.liya.nira.syah.nina.atie.mekcah.asya.cikiu (btol ke aq eja nie?) & yg sewaktu dgn nye la. klu list esk xabs. bajet ramai kwn je aq nie. bkn la xdpt jmpe tp ssh la. dh sume ddk hujung dunie. (dlm m'sia je pn. =.=') ok stop smpai cnie. esk cter lg. pnjg2 pn wt skit hati je nk bce kn. rse mcm bce buku sejarah la plak. hahaha
 

SHAQJAJA Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review