Wednesday, August 28, 2013

rumah sewa seksyen 7

story written by shaqjaja at 1:11 PM 0 awesome people Links to this post
assalamualaikum

tinggal lagi 2 hari sebelum habis praktikal. alhamdulillah logbook still up to date. hihi 

so sem depan aku kena pindah rumah memandangkan rumah lama tak selamat and tak cukup penyewa. tak kan nak duduk 3 orang pastu sorang nak kena bayar mahal la. kita orang dah separate. aku dengan eman dah dapat rumah lain. aya rumah lain. effi sememangnya rumah lain. hmm.. jumpa kat kelas je lah. kalau melepak pun probably aya tak join. 

biasalah kalau deal dengan kel!ng, cerita macam kel!ng. mula kita orang masuk sewa cuma rm600. rumah macam sarang tikus. furniture memang takde. ada 1 cabinet dapur dengan 1 almari yang boleh campak ke laut dah kondisi nya. kitaorang banyak spend duit kat rumah tu. perabot. cat. maintenance macam macam. bila dah lama sikit dia kasi naik itu sewa (cakap dah macam kel!ng sebab ni cerita kel!ng). sewa dah jadi rm800. nak bantah takleh sebab kitaorang takde backup rumah lain. kang dia mengamuk naiya je kita orang kena halau. huhu 

sewa rumah naik rm800. sorang kena bayar rm160 (kami berlima). internet sorang rm27 (approximately). air and electric tak pernah bayar. ahahahahhahahahaha naik kerete effi minyak tak pernah bayar. cuma bagi makan yang tak seberapa. sorry fi. :( next sem aku menabung dalam kete kau. 

belanja agak banyak. jpa rm4600++ sekelip mata habis. aku bukan boros. aku banyak jugak spent kat mak and adik adik aku tak lupa jugak encik pakwe. tak seronok la aku enjoy duit tu sorang sorang kan. last sem aku spent 1k kat mak aku. adik adik aku tak bagi banyak pun. belikan baju je. kat bf tak yah cerita la. dia lagi banyak spent duit kat aku dari aku spent kat dia. normal kan? lepas tu pergi langkawi bayar mahal tak tahu buat mende. bazir!!!! (next post pasal langkawi lah eh). last sem tak banyak berjalan/berfoya. tapi duit habis macam air jugak. tapi alhamdulillah. time study week still dapat makan. selalu hujung sem makan maggi. so kena improve financial planning aku. 

so next sem aku dah plan apa nak kena bayar. and aku harap sempat lah nak asingkan dulu sebelum habis. agagaga

enjoy gambar sepanjang sem 4

surprise birthday party effi. 

dinner. kteorg menang game yg kteorg tak join pun. 

dinner bisa. road to chennai. 

rutin biasa lepas habis kelas petang. makan malam walaupun belum malam. 

epic guys! epic! 

friends forever (background lagu vitamin c)

minah rempit arab dengan cikaro wangsa maju.

final presentation untuk design. good job guys! eman effi aya pejol

habis exam ke sebelum exam. lupa. tengok ni muka muka confident. ahahaha pointer tak seberapa pun

sementara tunggu kak effi we all photoshot dulu

kat kedai gay. (putera ayu padang jawa)

yalang yalang tak sedor diri esok lusa nak final exam. 

condition survey rumah makcik aku kat kelana jaya. 

and lastly, malam time bday surprise effi, ada mandarin writing test. 

sorry for the poor quality pictures. camera hp je nih. 

Tuesday, August 27, 2013

p/s

story written by shaqjaja at 5:19 PM 0 awesome people Links to this post
i love u damn much msb :)

Thursday, August 22, 2013

practical training part 2

story written by shaqjaja at 4:32 PM 0 awesome people Links to this post
assalamualaikum

ini adalah sambungan cerita yang lepas. konon konon episod 2. bila ada episod 2 maknanya akan ada episod 3 4 5 6 7 8 9 ................... 7364. agaga aku bukan nak buat cerita indon yang tragis ada mak tiri kakak tiri bagai. ini cerita benar. fakta bukan auta. fakta dan juga faktab. 

so kita bermula dari 1st day aku kat IB. mula mula datang bangunan baru sebab tu pejabat pengurusan. bangunan lama untuk show je. so bos aku duduk kat bangunan baru. setelah di amati, tiada lagi tempat untuk aku bermaharajalela. so kena la duduk bangunan lama dengan kak rini. kak rini suruh aku duduk bilik teknikal. bilik teknikal ni semuanya lelaki. mula mula aku takut nak duduk sini sebab takut kena rogol ke apa kan. hahahhahaah poyo je. aku risau aku je rogol orang. 

aku masuk time bulan puasa. kalau bulan puasa takde show. so takde kerja. kerja aku tanam tomato, tanam blueberry, bela ayam dan kambing dan macam macam lagi kat farmville 2. gagagaggagaga semua subur pada bulan puasa. habis je puasa tanaman kering, haiwan ternakan lapar dek kerana tuan tanah busy dengan kehidupan yang sebenar. 

habis je raya aku masuk office dengan waktu sendiri aku buat macam lah IB ni abah aku punya. sepatutnya masuk 8.30-5.30. aku memandai masuk 7.30-4.30. kan bapak aku menteri pelancongan dan kebudayaan. 

1st show yang aku sempat tengok is Anugerah Lawak Warna. hari jumaat malam. aku tengok kat tv je. tapi time setting stage tu aku datang and tengok ada beberapa artis lawak warna yang datang. aku excited tengok jep je. hihi

so sekarang bermula kehidupan yang busy di IB. tapi masalah besar sekarang is log book aku kosong sangat. tak tahu nak isi apa. just update cincai boncai. lantak ler. bos pulak dah bising tanya schedule aku macam mana. bila nak masuk awam, mecha or electric. aku tak tahu pulak pakai schedule. aku main masuk je mana aku suka.

ok idea dah habis. till next time. nantikan episod 3. ngehngeh

Monday, August 19, 2013

practical training part 1

story written by shaqjaja at 12:58 PM 0 awesome people Links to this post
assalamualaikum

lama ye tak update kerana malas. so kali ni nak cerita pasal practical training. (padahal dah ada tajuk. poyo seh)

hensemnya intro aku. agagagaga 

ok ini serius. kali ni kita serius k. ini cerita yang serius. template dah tukar nampak cam budak budak walapun badan macam mak budak. pedulik hape kan. tapi ini cerita yang serius. 

sem 4 aku di kejutkan dengan berita kena praktikal selama 7 minggu. mindf*ck kan praktikal 7 minggu je. sape nak hamik kau. 7 minggu tu masa untuk sesi suai kenal dengan staff dan laluan laluan pelik kat tempat praktikal.

so agak mencabar time nak cari tempat praktikal memandangkan aku bukan jenis ramai kawan and susah nak berkawan and susah nak bercakap benda yang waras. aku memang banyak cakap tapi bercakap benda yang tak waras. so basically kawan kawan aku semua yang tak waras. agagagaggagagagagag tak yah nak menidakkan eh. korang walaupun waras mesti suku waras je. 

so setelah habis kredit call sana sini. habis air mata. habis emosi. nangis nangis mengadu kat mama. kat epul semua, maka dengan pertolongan kawan ayah aku dapat praktikal kat IB (istana budaya). hihi pakai orang dalam la kiranya. kalau tak susah sikit sebab 7 minggu punya pasal. 


so aku kena datang istana budaya a week before final exam. aku skip class. skip test. skip everything semata nak datang istana budaya. ingatkan interview. sekali datang tunjuk surat kat pengarah bahagian teknikal then dia kata OK. tu je. yes! tu je!!!!!!!!!!

on tuesday time tu aku kat shah alam dah, tengah tidur petang. biasalah. ternak lemak. tiba tiba ada unknown number call. office number. aku memperbetul suara takut kantoi tengah tidur. dia cakap dia from istana budaya. yang paling tak boleh blah dia cakap 

"awak siti hajar ke? awak ada datang jumpa puan shima eh (pengarah teknikal)? awak tak boleh buat macam tu tau. mana boleh pakai cable. pakcik awak yang nama mie tu eh?"

aku time tu baru bangun terus macam, eh pehal jantan ni. gila ke apa. time tu terdiam sebab blur kan baru bangun. so dengar lagi dia cakap apa.

"kami terima permohonan awak untuk praktikal kat IB. tapi kami tak kan bagi awak elaun dan juga penempatan. awak kena datang pada 15 julai pukul 9 pagi"

aku cakap ok je la. lantak la elaun tu. lagi pun sebulan lebih je. IB pun dekat je ngn rumah aku. dari rumah aku boleh nampak IB. so lepas habis exam hari ahad, aku balik kl terus praktikal hari isnin. otak aku tengah proses lagi soalan paper semalamnya. terus kena ngadap lelaki yang call aku tu. mula mula aku tak nak datang ingat nak cari tempat lain tapi jauh lak. so redha je la. 

bila 1st time datang jumpa si lelaki yang call aku tu (aku gelar dia gay) dia terus sound. mula mula dia cakap pasal resume. dia komen pasal gambar. apa kau tak pernah tengok perempuan cun ke. hahahahah pastu dia cakap pasal lambat. aku lambat 5 minit sebab tunggu orang tu orang ni nak tunjuk jalan ke bangunan pentadbiran. bangunan pentadbiran lain dari bangunan IB. 

habis dia bebel aku jumpa bos sebenar a.k.a supervisor aku sepanjang praktikal ni. so dia cerita la apa kerja yang aku kena buat. kerjanya adalah TIDUR. yes tidur. sebab bulan puasa takde show so tidur je la. kerja tu ada tapi sikit sangat. tu pun tengok orang buat kerja. bukan aku buat kerja. tapi bersyukurlah bukan kena photostat. hahahaha

card aku yang tinggal lagi 2 minggu praktikal baru nak hambik. ehem card ni aku buat sendiri. bukan design dia. tapi untuk access semua pintu aku buat sendiri. 

log book. nipi je ni. bape muka surat je. 

isi log book. isi sikit sebab muka surat sikit. keje takde memang la isinya takde kan. 


menumpang bilik kak rini sebab bilik teknikal sejuk nak mampos

workstation aku. hihi nampak tak bantal tu. 


berselindung di sebalik kak rini

cerita banyak lagi. nantikan sambungannya akan datang. bila aku rajin. bila ada free time. 
 

SHAQJAJA Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review